sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Burgundinpata Juliaa mukaillen



Julia Childin burgundinpata on jo legenda. En ole sitä koskaan tehnyt, ohjeen pituus on uuvuttava ja monivaiheinen. Raksuni-mun ihmetteli tätä kovin. Eikö pata ole ruoka, jossa aineet laitetaan pataan, pata uuniin ja sitten odotellaan tuntikausia kuola suupieliä pitkin valuen?

En lähtenyt orjallisesti seuraamaan Julien ohjetta, mutta läheltä liippaa.

1. vaiheen aineet:
700 g naudan paistilihaa
170 g pekonia
1 porkkana
1 sipuli
2 rkl vehmäjauhoja
muutama laakerinlehtin
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
1 valkosipulin kynsi
5 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
öljyä paistamiseen

Ota liha vähintään tunti ennen ruuan valmistusta jääkaapista huoneenlämpöön lämpenemään. Leikkaa liha kuutioiksi, n. pari senttiä suuntaansa. Poista samalla mahdolliset kalvot. Kuivaa lihat talouspaperilla. Leikkaa pekoni parin sentin mittaisiksi. Viipaloi porkkana ja silppua sipuli. Laita uuni lämpenemään n. 230 asteeseen.

Kuumassa liha ruskistuu.
Aloita paistaminen pekonista. Kuumenna paistinpannu, ruskista pekoninpalat. Pekonia paistaessa en yleensä käytä rasvaa, koska pekonista sitä riittävästi pannulle sulaa. Nosta pekoninpalat lautaselle, jonka päällä on talouspaperi. Talouspaperi imee ylimääräiset rasvat. Paista seuraavaksi naudanliha, 3-4 erässä. Pannun pitää olla kuuma, mutta ei sellainen, että liha palaa. Jos pekonin rasva on jo käytetty, niin lisää pannulle hieman öljyä. Ruskista lihat nopeasti joka puolelta, ja nosta pataan. Kun lihat on paistettu, laske pannulla lämpöä alhaisemmalle, lisää hieman öljyä ja käytä pannulla porkkana ja sipuli. Kaada lopuksi pannulle hieman lihalientä ja anna kiehahtaa. Näin saadaan pannulta kaikki ihanat maut mukaan pataan. Tässä vaiheessa padassa on kuitenkin vasta naudanliha, muut odottavat.


Sekoita naudanlihojen joukkoon vehnäjauhot, ja laita lihat kuumaan uuniin neljäksi minuutiksi. Ota lihat uunista ja laske uunin lämpö 150-160 asteeseen. Lisää pataan pekoni, porkkana, sipuli, murskattu valkosipulin kynsi, timjami, laakerinlehdet ja tomaattipyree. Sekoita. Lisää lihaliemi ja punaviini. Nesteen pitäisi juuri ja juuri peittää lihat. Julien ohjeessa viiniä on suhteessa enemmän, itse siinä säästelin, kun lapset sitä vähän vierastavat. Nosta nesteen lämpö kiehuvaksi hellalla, ja siirrä sen jälkeen uuniin, kansi padan päällä. Pata saa olla uunissa 2-4 tuntia, vähän riippuen lihapalojen koosta.

Padan nostatellessa kuolaa suupieliin valmista sipuli ja sienet.

2. vaiheen aineet:
10-15 salottisipulia
2 dl kasvislientä
nippu persiljaa
laakerinlehti
200 g tuoreita herkkusieniä
voita ja/tai öljyä paistamiseen

Katsoin youtubesta, kun Julia Child valmisti pataa, ja siitä opin oivan tavan kuoria sipulit. Salottisipuleiden kuoriminen on varsin puuduttavaa hommaa, mutta Julia käytti sipulit nopeasti kiehuvassa vedessä, ja sen jälkeen kuoriminen sujuikin kuin leikki! Kiitos Julia! Eli kuori sipulit. Laita paistinpannulle öljyä ja voita kuumenemaan. Ruskista kokonaiset sipulit rasvassa, varo ettei kuori mene rikki. Anna sipulien pehmetä pannulla n. 10 min. Lisää kasvisliemi, laakerinlehti ja persiljanippu ja anna sipulien kypsyä hitaasti vajaa tunnin. Siirsin itse sipulit ja liemen pieneen kattilaan kypsymään.


Banaanisalottisipuleita ja persiljaa.
Julia opetti myös sienten pesun. Yleensä olen harjannut sienet, tällä kertaa laitoin sienet kulhoon ja kaadoin päälle kylmää vettä. Hiekat ja roskat irtosivat somasti. Nostele sienet talouspaperille ja kuivaa ne. Lohko sienet neljään osaan. Kuumenna pannulla voita, ja kun voi on sulanut, lisää joukkoon sienet. Paista sieniä miedolla lämmöllä 5 min.
Herkkusienet, ja koko ajan sama pannu. 

Kun liha alkaa olla kypsä, niin maali lähestyy. Ota pata uunista, kun liha on kypsää, eli haarukka uppoaa lihaan sulavasti. Laita siivilä kattilan päälle ja kaada padan sisältö siivilään. Kaada lihat takaisin pataan ja laita liemikattila liedellä. Tässä kohtaa kannattaa maista ja lisätä tarvittaessa suolaa ja/tai pippulia. Keitä liemi kasaan. Mitä se nyt oikein tarkoittaa? Liemestä pitäisi tulla sopivan "paksua", mutta ei siis Paksua. Jos liemestä tulee liian paksua lisää joukkoon lihalientä (tai jos sipuleista jäi kasvislientä, niin sitä). 

Lisää pataan sipulit ja sienet, sekoita. Kaada päälle liemi. Nosta liedelle ja anna kiehahtaa. Voila. Valmista on.

Tarjoile perunoiden tai riisin kanssa. Me söimme tällä kertaa perunamuusin kanssa, ihan vaan että se uppoaisi lapsille paremmin. 

Olihan se muheeta. Vaikka sipulit tulikin tosi pehmeiksi. Kiitos Julie, ihana pata, ja hyviä vinkkejä.  

ps. Katsoin elokuvan Juliasta ja Juliesta aikoinaan tuoreeltaan leffateatterissa, vuonna 2009. Silloin tuskin tiesin mitä on bloggaminen tai ruokablogit. Leffan jälkeen ajattelin, että kylläpä Meryl Streep veti överit. Mutta ei, Julia Childin oli niin persoonallinen puhetyyli. Katso itse:

2 kommenttia:

  1. no tulihan sieltä helmikuussakin herkkua .. nam , hyvältä tuoksuvan näköistä ; )

    VastaaPoista
  2. hmm... enpä olen ajatellut tuota noin. Kyllähän meillä syöty on, myös helmikuussa, ja se näkyy vyötäröstä. :) Mutta tämä oli kyllä hyvää.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...